Αλυσίδα ή Γαϊτανάκι στον αέρα (γ.σ.α.) – (chain stitch)

0
1770
how-to-crochet-chain-stitch

Το πλέξιμο με βελονάκι συνήθως αρχίζει με τα γαϊτανάκια στον αέρα. Η σειρά που δημιουργείται από τα γαϊτανάκια στον αέρα, χρησιμοποιείται ως βάση πάνω στην οποία πλέκουμε όλους τους επόμενους πόντους του πλεκτού μας (θεμελιώδης σειρά – foundation chain).

Τα γαϊτανάκια στον αέρα είναι στην ουσία μία σειρά από θηλιές αλυσίδας. Αυτές οι θηλιές ονομάζονται γαϊτανάκια στον αέρα ή αλυσίδες.

Συντομογραφία – Abbreviation:

αλ. ή γ.σ.α. σύμφωνα με την Ελληνική ορολογία

ch σύμφωνα με την Αμερικάνικη ορολογία

ch σύμφωνα με τη Βρετανική ορολογία

Σύμβολο πλεξίματος – Crochet Symbol:

Στα γραφικά διαγράμματα συμβολίζεται μ’ ένα οβάλ σχήμα.

crochet-basic-stitches-chain-Symbol

Τεχνική – Οδηγίες πλεξίματος

Βήμα 1ο

Για να δημιουργήσουμε το πρώτο γαϊτανάκι στον αέρα (ή αλλιώς την 1η αλυσίδα), θα πρέπει πρώτα να κάνουμε την Αρχική θηλιά.

crochet-basic-stitches-chain

Βήμα 2ο

Κρατάμε το βελονάκι με το δεξί μας χέρι και περνάμε το νήμα με το οποίο θα πλέξουμε πάνω από το δείκτη του αριστερού μας χεριού και κάτω από το μεσαίο μας δάχτυλο:

crochet-basic-stitches-chain

Βήμα 3ο

Στη συνέχεια κρατώντας με τον αριστερό αντίχειρα και τον αριστερό δείκτη τη βάση του αρχικού κόμπου (ή με τον αριστερό αντίχειρα και το αριστερό μεσαίο δάχτυλο), περνάμε το βελονάκι κάτω από το νήμα και ακολούθως τυλίγουμε νήμα γύρω από το βελονάκι, αλλιώς κάνουμε ένα ζετέ:

crochet-basic-stitches-chain

Βήμα 4ο

Τυλίγουμε λοιπόν μια φορά το νήμα στο βελονάκι και το τραβάμε μέσα από τη θηλιά:

crochet-basic-stitches-chain

Βήμα 5ο

Και η 1η μας αλυσίδα (ή το 1ο γαϊτανάκι στον αέραγ.σ.α.) έχει δημιουργηθεί:

crochet-basic-stitches-chain

Βήμα 6ο

Με τον ίδιο τρόπο (παίρνω νήμα = τυλίγω μια φορά το νήμα στο βελονάκι και το τραβάω μέσα από τη θηλιά) δημιουργούμε κι άλλες αλυσίδες (κι άλλα γαϊτανάκια στον αέρα):

crochet-basic-stitches-chain

Προσέχουμε οι θηλιές που δημιουργούμε να είναι ίδιες σε μέγεθος, δηλαδή όχι άλλες μικρές-σφικτές κι άλλες μεγάλες-χαλαρές. Οι θηλιές μας πρέπει να είναι τόσο χαλαρές ώστε το άγκιστρο από το βελονάκι να εισέρχεται με ευκολία μέσα σε αυτές για τη δημιουργία των επόμενων μας πόντων.

Συμβουλή: Για να πετυχαίνουμε το ίδιο μέγεθος στις θηλιές, καλό είναι κάθε φορά που δημιουργούμε μια νέα θηλιά, να τοποθετούμε τον αριστερό αντίχειρα και τον αριστερό μας δείκτη προς τα πάνω, έτσι ώστε να κρατάμε την αλυσίδα από γαϊτανάκια στον αέρα όσο γίνεται πιο κοντά στο βελονάκι:

crochet-basic-stitches-chain

Τα γαϊτανάκια στον αέρα έχουν δύο όψεις-πλευρές, την μπροστινή και την πίσω πλευρά. Η μπροστινή πλευρά μοιάζει με μια γραμμή από επαναλαμβανόμενα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου V, ενώ η πίσω πλευρά μοιάζει με μια σειρά από επαναλαμβανόμενες παύλες, :

crochet-basic-stitches-chain

και

crochet-basic-stitches-chain

Πώς μετράμε τα γαϊτανάκια στον αέρα:

Για να μετρήσουμε πόσα γαϊτανάκια στον αέρα (γ.σ.α.) έχουμε πλέξει, απλά μετράμε τον αριθμό των V. Τον αρχικό κόμπο και τη θηλιά πάνω στο βελονάκι δεν τα μετράμε ως γαϊτανάκια στον αέρα (γ.σ.α.):

crochet-basic-stitches-chain

και

crochet-basic-stitches-chain

Είμαστε έτοιμοι τώρα να μάθουμε και τις υπόλοιπες βασικές πλέξεις:

  1. β.γ. = βουβό γαϊτανάκι – slip stitch (ss)
  2. άρ.γ. = άριχτο γαϊτανάκι – single crochet (sc)
  3. μ.ποδ. (μ.π.) = μισό ποδαράκι – half double crochet (hdc)
  4. ποδ. = ποδαράκι – double crochet (dc)
  5. δ.ποδ. (δ.π.) = διπλό ποδαράκι – treble crochet (tr)
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑρχική θηλιά, αρχικός κόμπος – (slip knot)
Επόμενο άρθροΆριχτο γαϊτανάκι (άρ.γ.) – Single crochet stitch (sc)
LabRiannasCrochet
Ονομάζομαι Λαμπριάννα Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Νανά. Πριν ένα χρόνο εντελώς τυχαία ανακάλυψα τον υπέροχο κόσμο των Amigurumi. Τον λάτρεψα και έτσι έφτασα σήμερα να πλέκω amigurumi κουκλάκια, να πλέκω χαριτωμένες κουκλίτσες κι όχι μόνο! Στη συνέχεια, με πολλή υπομονή, αγάπη και μεράκι έφτιαξα το portal "LabRiannas Crochet", συνδυάζοντας το σχεδιασμό που επίσης λατρεύω, με το πλέξιμο!!! Καλώς ήρθατε λοιπόν, στο LabRiannas Crochet, στο διαδικτυακό μου εργαστήρι εκμάθησης πλεξίματος με το βελονάκι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here